Milattan sonra 1000’li yıllar. Roskilde Fiyortu‘nun ucunda yer alan Dan krallarının başkenti Roskilde, her an denizden gelebilecek bir saldırı ile karşı karşıya kalabilir. Derhal bir önlem alınmak zorunda. Bir araya gelen kralın yakın maiyeti, limanın en önemli girişi olan Skuldelev bölgesinde içlerine taş doldurulan gemilerin batırılmasını ve bu sayede denizden gelebilecek istilaları önleyen yapay bir kayalık oluşturmasını öneriyorlar. Kısa sürede kabul gören karar neticesinde 5 adet Viking gemisi kontrollü bir şekilde belirlenen bölgede batırılıyor. Başarılı stratejileri neticesinde düşmanın denizden yapacağı akınlar büyük ölçüde bertaraf ediliyor.

Skuldelev Gemileri

Asırlar Sonra Arkeologlar Bölgede

1962 yılında sürdürülen sualtı çalışmaları neticesinde az tahrip olmuş şekilde gün yüzüne çıkartılan beş adet gemi, bizzat bu buluntular için 1969 yılında inşa edilen Viking Gemileri Müzesi‘nde sergilenmekte. Bu harika gemilerin en dikkat çekeni ise şüphesiz 1042 yılında Dublin‘de inşa edildiği düşünülen “Skuldelev 2.” İrlanda ve Danimarka ilişkilerinin kanıtı niteliğindeki gemi, “İrlanda’da Vikingler” adlı sergi kapsamında, Vikinglerin 8. yy sonlarındaki ilk yağmalama seferlerinden, İrlanda’nın 1170‘de Normanlar tarafından istila edilmesine kadar ki sürec çervesinde görücüye sunulmakta. Ziyaretçilerin İrlandalı Keltler ve Vikingler hakkındaki birçok kültürel değeri görebileceği bu seksiyonda “İrlanda Ulusal Müzesi‘nden” getirilen el yapımı mücevherler, günlük eşyalar ve nice silah bulunmakta. Buna ek olarak müzenin satış mağazasında Viking dönemine ait takı ve kitapların kopyalarının satıldığını hatırlatmakta yarar var.

Eski Usuller Kullanılarak Yapılan Viking Gemileri

Fiyorta bakan bu müzenin “Viking Limanı” seksiyonunda ise Viking savaş ve ticaret gemilerinin imitasyonlarını görmeniz mümkün. Bizzat uzman ekipler tarafından eski aletler kullanılarak inşa edilen gemiler arasında bahsettiğimiz “Skuldelev 2” adlı İrlanda kökenli geminin de bulunduğunu belirtmekte yarar var. Tuborg Vakfı‘nın finanse ettiği “Skuldelev 2” projesi kapsamında, 30 metre uzunluk ve 4.5 metre genişliğe sahip, 60 ila 100 mürettebat taşıma kapasitesindeki dev savaş gemisinin imitasyon inşası devam etmekte.

Skuldelev I

Skuldelev 1

Açık denizlere çıkmaya elverişli şekilde, çam ve meşe ağaçları kullanılarak Batı Danimarka’da inşa edilen Skuldelev I‘in, Norse ticaret gemisi olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Gemi 16 metre uzunluk, 4.8 metre genişliğe sahiptir ve kontrolü 6 ila 8 kişilik bir mürettebat tarafından sağlanmaktadır. Mamafih zamanla hasar gördüğünü ve Doğu Danimarka’da tamir edildiğini belirtmekte yarar var.

Skuldelev III

Skuldelev 3

Danimarka’da meşe ağacı kullanılarak inşa edilen bu açık deniz kargo gemisi, 14 metre uzuanluk ve 3.3 metre genişliğe sahiptir. Yelken altında yer alan 5-6 kadar kürekçi ile saatte 8.5 knot (16 km) hıza erişebilen Skuldelev IIIkuzey denizlerindeki kısa taşımacılıklar için gayet elverişliydi.

Skuldelev IV

Skuldelev II gemisi kazının ilk aşamalarında , Skuldelev II ve IV şeklinde iki ayrı gemi olarak düşünüldü. Ancak araştırmaların ilerleyen kısımlarında görüldü ki ortada iki ayrı gemi değil, iki ayrı parçaya ayrılmış sadece tek bir gemi vardı.

Skuldelev V

Skuldelev V (Replika)

Küçük bir savaş gemisi olan Skuldelev VRoskilde’de inşa edilmiştir. Yapı malzemesi olarak meşe, çam ve dişbudak seçilen gemi, 17.3 metre uzunluk ve 2.5 metre genişliğe sahiptir. Danimarka suları ve Baltık Denizi için yapıldığı bilinmekte olan bu savaş aracının üst hızı yalnız kürekle 5 deniz mili (9 km), yelkenle beraber ise 12 deniz mili (22 km)’dir. Bununla beraber yaklaşık 30 kişilik bir mürettebat kapasitesine sahiptir. Üretilen Sebbe Als adındaki replikası, geminin özelliklerini tam olarak kavrayabilmek amacıyla hala kullanımdadır.

Skuldelev VI

Skuldelev VI / Kraka Fyr (Replika)

Skuldelev VI gemisi, 11.2 metre uzunluk, 2.5 metre genişliğe sahip, açık denizlerde kargo ve balıkçılık işlerinin görülmesi amacıyla inşa edilmiş bir gemidir. Yapı malzemesi olarak çam kullanılan bu kargo gemisi, Batı Danimarka’daki Sogne Fiyordu‘nda yapılmıştır. Bünyesinde 12 ila 14 kadar mürettebat barındırmaya imkan tanır. Geminin Kraka Fyr adındaki replikası, özelliklerini tam olarak anlayabilmek amacıyla kullanımdadır.

Sualtı Arkeolojisi Adına Önemi Büyük

Viking Asilzadesi Mezarı
Norveç’te, Oslo Fiyordu’nın batı kıyısındaki kasaba Oseberg’de bir tümülüsün altında bulunan (1904) Oseberg Gemisi’nin kazısından bir fotoğraf.

Skuldelev Gemileri‘ne kadar tüm bilinenler, defnedilen Viking asilzadelerinin mezarlarından elde edilenlerden ibaretti. Zira Vikingli asiller, karada, süslü gemiler içinde gömülüyordu. Sualtından çıkartılan arkeolojik buluntular, kullanımda olan gemiler hakkında fikir edinmek adına büyük bir fırsat niteliğinde. Yaklaşık 53 senedir devam eden araştırmalar Vikingler hakkında birçok bilinmeyeni gün ışığına çıkartacak gibi duruyor.


Bu Yazıyı Paylaşın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir